Lubię sezon na papryki. Mogę wtedy realizować się kulinarnie na różne sposoby z tym warzywem. Dziś propozycja wegetariańska. Czasem zamiast pieczarek, dodaję mięso mielone. Smakuje również wybornie.
A czym wy nadziewacie swoje papryki?
Jestem bardzo ciekawa nowych doznań smakowych:)
Składniki:
- papryki – kolor dowolny
- ryż ugotowany na sypko
- duszone pieczarki z cebulą
- olej
Sos:
- pomidory z puszki
- czosnek
- bazylia
- jarzynka
- papryka czerwona w proszku
Przygotowanie:
Papryki nadziewamy ryżem zmieszanym z pieczarkami i cebulą. Dusimy na oleju ok 20-25 minut. Ważne by papryka stała się miękka. W osobnym rondelku podsmażamy kilka ząbków czosnku, następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotowy sos dodajemy do papryk i dusimy kolejne 10 minut. Można polać papryki sosem dopiero na talerzu.