Śledzie z cebulką i ogórkiem

Lubię śledzie, na codzień i na Święta. Z tym, że na Święta muszą być obowiązkowo. Najbardziej lubię w wersji na ostro, na słodko mniej ale też nie wybrzydzam;)

Składniki:

  • 4-5 płatów śledzi ala matias
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • olej w ilości do zalania śledzi w miseczce
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilka kropel maggi
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy w wodzie lub mleku aby nie były bardzo słone, ja zostawiam je na kilka godzin. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w większe kawałki. Wszystko przekładamy do miski i zalewamy olejem, dodajemy przyprawy i zostawiamy na 3-4 godziny by się składniki „przegryzły”. Można również dodać jabłko pokrojone w kostkę.

 

 

Dodaj komentarz