Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis w książce „Diety Agaty”, wiedziałam, że dnia następnego będzie on królował na moim stole. Wyszło pysznie. Spróbujcie sami!:)
Składniki:
- 1 jajko (ja wbiłam 2 jajeczka)
- 1 pomidor
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 8-10 listków szpinaku
- Przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidora wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, po 10 sekundach wyjmujemy i obieramy. Kroimy w kostkę pomidora oraz cebulę. Czosnek i cebulę należy zeszklić na oliwie. Dodajemy pomidora i smażymy kilka minut aż wyparuje część wody w nim zawarta. Dodajemy pokrojone listki szpinaku. Doprawiamy. Warzywa zgarniamy na bok patelni, a na środek wbijamy jajko. Smażymy 1-2 minuty, białko powinno się ściąć (żółtko powinno być płynne). Zajadamy!