Na zdrowie!
Bo tylko ono jest najważniejsze
I smak…
Składniki:
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- torebka cukru waniliowego
- łyżeczka gorzkiego kakao
- 500 g budyniu czekoladowego (temperatura pokojowa)
- 90 g biszkoptów podłużnych – ja dałam okrągłe
- 3 łyżki likieru czekoladowego
- 225 g ciastek brownie (w tym przypadku były ciasta owsiane)
Przygotowanie:
Dodam na samym początku, że gdy ułożymy ciasno biszkopty deser ten może służyć jako tort bo taki był zamysł w książce, ja jednk dałam mniej na spód biszkoptów i powstał deser .
Masło, cukier waniliowy oraz kakao ubijamy w misce na jasną masę, stopniowo dodajemy busyń. Okrągłą blachę o średnicy 20 cm (w moim przypadku kwadratowa, lepiej wydziela se porcje do pucharków) umieszczamy na paterze, spód wykładamy biszkoptami nasączonymi likierem. Połowę kremy wykładamy na biszkopty i równo rozsmarowujemy. Cista wkładamy do worka śniadaniowego lub folii i kruszymy, uderzając, wałkiem. Okruchy rozsypujemy na krem, resztę zostawiamy na sam wierzch. Na warstwe pokruszonych ciastek nakładamy kolejną porcję kremu, posypujemy coastkami a następnie kakao. Wkładamy do lodówki na 1-2 h przed podaniem.