Dwuwarstwowy deser czekoladowy

Na zdrowie!

Bo tylko ono jest najważniejsze

I smak

Składniki: 

  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • 500 g budyniu czekoladowego (temperatura pokojowa)
  • 90 g biszkoptów podłużnych – ja dałam okrągłe 
  • 3 łyżki likieru czekoladowego
  • 225 g ciastek brownie (w tym przypadku były ciasta owsiane) 

 

Przygotowanie:

Dodam na samym początku, że gdy ułożymy ciasno biszkopty deser ten może służyć jako tort bo taki był zamysł w książce, ja jednk dałam mniej na spód biszkoptów i powstał deser .

Masło, cukier waniliowy oraz kakao ubijamy w misce na jasną masę, stopniowo dodajemy busyń. Okrągłą blachę o średnicy 20 cm (w moim przypadku kwadratowa, lepiej wydziela se porcje do pucharków) umieszczamy na paterze, spód wykładamy biszkoptami nasączonymi likierem. Połowę kremy wykładamy na biszkopty i równo rozsmarowujemy. Cista wkładamy do worka śniadaniowego lub folii i kruszymy, uderzając, wałkiem. Okruchy rozsypujemy na krem, resztę  zostawiamy na sam wierzch. Na warstwe pokruszonych ciastek nakładamy kolejną porcję kremu, posypujemy coastkami a następnie kakao. Wkładamy do lodówki na 1-2 h przed podaniem.

 

 

 

 

Dodaj komentarz