Śledzie pod pierzynką

Pod pierzynkę się schowały

Zuchwałe jedne

Dokopałam się do nich mimo to:) 

Składniki:

  • dwie paczki śledzi a’la matias (wymoczone)
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżku musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małego kubeczka jogurtu
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz
  • 4-5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, następnie cebulę kroimy w kostkę.  Musztardę mieszamy z oliwą i dodajemy do cebuli. Mieszamy. Na spód miski układamu śledzie, następnie cebulę. Jajka ścieramy na tarce o małych oczkach, układamy na cebulę. Na sam koniec przygotowujemy „pierzynkę”. Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem oraz pokrojonym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze śledzie. Pozostawiamy w lodówce na minimum 2 h.

 

 

Dodaj komentarz