Pierogi ruskie

Dwie okrasy,

Do wyboru,

Smacznego!

Składniki:

Ciasto:

• 450 g mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 50 g masła lub oleju

Farsz:

• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 500 g ziemniaków

• 2 łyżki masła lub słoniny

• 1 mała cebula
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki należy obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie należy ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste. Ser należy bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodajemy do sera i ziemniaków. Całość należy wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody należy włożyć masło (lub wlać olej) i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 7 – 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatamy przez około 1 – 2 minuty, następnie dzielimy na 3 – 4 części i kolejno rolujemy, ja zazwyczaj kroję na kawałki takie jak na kopytka i następnie każdy kawałek należy rozwałkować. Na każdy taki placek nakładam nadzienie i sklejam. Gotowe pierogi należy przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach

 



Dodaj komentarz