No napracowałam się ciutkę
Ale warto było
Uwielbiam ten smak:)
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- garść grzybów suszonych
- olej
- 1/4 małej główki młodej kapusty
- tymianek
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- szklanka ciepłej wody
- 1,5 -2 szklanek mąki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- plasterki boczku parzonego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Kapustę kroimy najpierw w paski a potem w kosteczkę. Grzyby zalewamy wodą, następnie odsączamy i siekamy. Kasze gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy chwilkę, a następnie dusimy. Ugotowana kaszę przelewamy wodą i łączymy ze składnikami z patelki. Przyprawiamy. Wyrabiamy ciasto by się nie kleiło. Odrywamy kawałek i rolujemy z rulonu odkrawamy po kawałku i następnie wałkujemy. Uzyskany kawałek nadziewamy farszem i sklejamy boki. Tak czynimy do zakończenia farszu. Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, 5 min od wypłynięcia. Podajemy z tłuszczem lub masełkiem i podsmażonym boczkiem parzonym. Można posypać koperkiem.