Żurek to moja ulubiona zupa. Tym bardziej się cieszę, że w Wielkanoc mogę się nią cieszyć do woli:)
Składniki:
2 łyżki smalcu ze swarkami
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
przyprawy: jarzynka, pieprz, 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe, 2 łyżki majeranku
4 ziemniaki
3 pętka białej kiełbasy (parzonej)
zakwas (ilość wg uznania)
1-1,5 łyżki tartego chrzanu
gęsta, kwaśna śmietana (ilość wg uznania)
Przygotowanie:
Ugotuj wywar z warzyw i białej kiełbasy. Na tę ilość wlałam około 2,5 litra wody (dałam 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe i 2 łyżeczki jarzynki z lekkim czubkiem). Kiedy już wywar będzie gotowy, wyławiamy warzywa. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do ich miękkości. Do tak przygotowanej „bazy” wlewaj stopniowo zakwas – musisz od czasu do czasu próbować, czy żurek już osiągnął Twój ulubiony smak. Gotujemy całość przez około 5 minut.
Doprawiamy żurek majerankiem, chrzanem i śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo.