Galaretka z kurczaka w skorupkach jajek

Pierwszy raz robiłam takie cuda. Trochę pracochłonne to danie, z uwagi na to, że te maleństwa trzeba nadziać ale efekt wspaniały:)

Składniki:

  • kilka skorupek jajek, wyparzonych w gorącej wodzie
  • 2 żelatyny
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka jarzynki można więcej według uznania
  • pieprz
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oraz marchew drobno kroimy. Pierś gotujemy w 2-2,5 litra wody, zbieramy powstałe burzyny. Gdy woda jest już czysta, dodajemy warzywa, te z puszki też. Wsypujemy przyprawy (jarzynkę, ziela i liście) i gotujemy do miękkości warzyw i piersi. Gdy wszystko jest gotowe, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy pieprzem i ewentualnie maggi, rozpuszczamy żelatynę w szklance wywaru i wlewamy do garnka. Tak przygotowaną galaretę wlewamy małą łyżeczką do skorypek jajek. Skorupki należy włożyć do jajcarek by się nie przewróciły.

Skrupki jajek przygotowujemy następująco: Końcówkę jajka odcinamy nożem, a wnętrze wylewamy i zużywamy np. do ciasta czy pasztetu. 

 

 

Zdjęcie pomocnicze:


 

 Smacznego!!

  

Dodaj komentarz