Trochę inna
Bardziej brytyjska niż polska
Od samego Gordona R.
Składniki:
Uwaga: porcja na 10 osób (wg książki – ja zmniejszyłam proporcje o 3/4 – podaję jednak oryginalnej wersji)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 bulwy kopru włoskiego, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 bulwy selera, pokrojone w cienkie plastry
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 litry chudego buliony drobiowego
- garść liści pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżo startych ziaren kolendry
- 2 liście laurowe
- sól morska
- pieprz
- 410 g białej fasoli, z puszki (odsączonej)
- 500 g pikantnych kiełasek
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy koper włoski, seler oraz czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmiękną, ale nie zaczną się jeszcze rumienić. Wtedy dodajemy bulion, gałązki pietruszki, kolendrę, liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Wyjmujemy z zupy pietruszkę i liście laurowe. Zupę miksujemy. Dodajemy fasolę i powoli podgrzewamy. Na pozostałej oliwie podsmażamy pokrojone w kostke lub talarki kiełbaski. Odsączamy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy kiełbaski.