Zupa z kopru włoskiego z kiełbaskami

Trochę inna

Bardziej brytyjska niż polska

Od samego Gordona R.

Składniki:

Uwaga: porcja na 10 osób (wg książki – ja zmniejszyłam proporcje o 3/4 – podaję jednak oryginalnej wersji) 

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 bulwy kopru włoskiego, obrane i pokrojone w cienkie plasterki 
  • 2 bulwy selera, pokrojone w cienkie plastry
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 litry chudego buliony drobiowego
  • garść liści pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżo startych ziaren kolendry
  • 2 liście laurowe
  • sól morska
  • pieprz
  • 410 g białej fasoli, z puszki (odsączonej)
  • 500 g pikantnych kiełasek

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy koper włoski, seler oraz czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmiękną, ale nie zaczną się jeszcze rumienić. Wtedy dodajemy bulion, gałązki pietruszki, kolendrę, liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Wyjmujemy z zupy pietruszkę i liście laurowe. Zupę miksujemy. Dodajemy fasolę i powoli podgrzewamy. Na pozostałej oliwie podsmażamy pokrojone w kostke lub talarki kiełbaski. Odsączamy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy kiełbaski.

Dodaj komentarz