Zamrażanie ziół

Wiadomo ogólnie, że zioła najlepsze są świeże, piękny zapach czy niesamowity aromat charakteryzuje je przede wszystkim. Ale nie zawsze możemy sobie zapewnić swieże zioła w naszej kuchni dlatego proponuję inny sposób by były one wciąż obecne w naszym menu. Zamrażanie ziół nie jest rzeczą trudną. Można to zrobić na dwa sposoby, pierwszy z nich polega na układaniu luźno łodyżek czy listków, które ułożone w ten sposób moga być spakowane do worków hermetycznych, ten sposób pozwala nam na wyjmowanie pojedyńczych lodyżek. Drugi sposób to posiekanie ziół i zamrożenie ich w porcjach. Zioła nadające się do zmrożenia to bazylia, pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk, cząber, trybula. Nalezy też pamiętać, że rozmrożone zioła pozostawione zbyt długo w temperaturze pokojowej mogą stać się wodniste. Nie należy również ziół zamrażać ponownie. Okres czasu jaki mogą one pozostać w naszych zamrażalkach to 6-8 miesięcy.

Dodaj komentarz