Wiadomo ogólnie, że zioła najlepsze są świeże, piękny zapach czy niesamowity aromat charakteryzuje je przede wszystkim. Ale nie zawsze możemy sobie zapewnić swieże zioła w naszej kuchni dlatego proponuję inny sposób by były one wciąż obecne w naszym menu. Zamrażanie ziół nie jest rzeczą trudną. Można to zrobić na dwa sposoby, pierwszy z nich polega na układaniu luźno łodyżek czy listków, które ułożone w ten sposób moga być spakowane do worków hermetycznych, ten sposób pozwala nam na wyjmowanie pojedyńczych lodyżek. Drugi sposób to posiekanie ziół i zamrożenie ich w porcjach. Zioła nadające się do zmrożenia to bazylia, pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk, cząber, trybula. Nalezy też pamiętać, że rozmrożone zioła pozostawione zbyt długo w temperaturze pokojowej mogą stać się wodniste. Nie należy również ziół zamrażać ponownie. Okres czasu jaki mogą one pozostać w naszych zamrażalkach to 6-8 miesięcy.
Ostatnie wpisy
-
Przekąska z batatów z krewetkami i awokado
28 lutego 2023
-
Pasty do chleba – serowa, z suszonych pomidorów, z hummusem
13 lutego 2023
-
Przekąski na stół – pomysł
13 lutego 2023
-
Metrowiec
13 lutego 2023
-
Deser ze słonym karmelem i orzeszkami
16 stycznia 2023
-
Mini tiramisu
16 stycznia 2023
Kategorie
- Chleby i bułki
- Ciekawostki kulinarne ze świata
- Co i jak? Kiedy i po co? Czyli porady drobne
- Czytelnia ze smakiem
- Dekoracje potraw
- Dekorowanie prezentów na różne okazje
- Dekorowanie stołu na różne okazje
- Kuchnia i jej dodatki
- Kulinarne wędrówki na wakacjach
- Kulinarne wędrówki po Zagłębiu i Śląsku
- Mały pomocnik przyjęć domowych oraz zasad savoir-vivre przy stole
- Menu catering impreza
- Na sprzedaż
- Od siebie słów kilka
- Przepisy – Fingerfood – Przekąski
- Przepisy na Ciasta i Desery
- Przepisy na Obiad
- Przepisy na Śniadanie
- Wszystko
Tagi
boczek
cebula
ciasto
ciasto francuskie
czosnek
Dania główne na przyjęcie
Dekoracja z wazonikami
Dekoracje na Bożenarodzenie
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje na Wielkanoc
Dekoracje wiosenne i letnie
Dekoracje ze świeczkami
dodatki do drugiego dania
fingerfood
Halloween dekoracje
Imprezowy kęs
jajka
kapusta
KORECZKI
książka kucharska
majonez
marchew
masło
mięso mielone
mozzarella
mąka pszenna
orzechy włoskie
papryka
pasty i pasztety na kanapki
pieczarki
Polskie Pyszności
pomidory
Potrawy wegeteriańskie
przekąski
przetwory
sałatki
ser biały
ser żólty
szpinak
truskawki
Zupy na każdą pogodę
łosoś wędzony
śledzie
śledzik
śmietana