Wspominki obyczajów podawania zupy

Wedle obyczaju polskiego zupy podawano w wazie, której nie stawiano na stole, lecz obnoszono. Bywało też, że z wazy stojącej na kredensie nalewano zupę na talerz i podawano (zawsze z lewej strony). W latach dwudziestych XIX w. zapanowała moda francuska, nakazująca stawiać potrawy na stole. Zazwyczaj jednak działo się tak przy mniej uroczystych okazjach i w domach klasy średniej. Pani domu nalewała wówczas wszystkim po kolei domownikom. Ten miły gest dzielenia posiłku zachował się w wielu domach do dziś. W czasie wytwornych przyjęć nie wypadało prosić o dolewkę zupy, nawet jeżeli była najwspanialsza. Nalewało się jej zresztą jedynie niepełną łyżkę wazową. No, ale zważmy, że obiad składał się wówczas z wielu dań. Warto tu wspomnieć o pewnej ciekawostce dotyczącej sposobu jedzenia zupy. Można było, zachowując obyczaj francuski, jeść zupę wkładając łyżkę czubkiem do ust, lub spijać ją z boku łyżki, zgodnie z obyczajem angielskim, uznawanym zresztą za bardziej elegancki.

Dodaj komentarz