Wedle obyczaju polskiego zupy podawano w wazie, której nie stawiano na stole, lecz obnoszono. Bywało też, że z wazy stojącej na kredensie nalewano zupę na talerz i podawano (zawsze z lewej strony). W latach dwudziestych XIX w. zapanowała moda francuska, nakazująca stawiać potrawy na stole. Zazwyczaj jednak działo się tak przy mniej uroczystych okazjach i w domach klasy średniej. Pani domu nalewała wówczas wszystkim po kolei domownikom. Ten miły gest dzielenia posiłku zachował się w wielu domach do dziś. W czasie wytwornych przyjęć nie wypadało prosić o dolewkę zupy, nawet jeżeli była najwspanialsza. Nalewało się jej zresztą jedynie niepełną łyżkę wazową. No, ale zważmy, że obiad składał się wówczas z wielu dań. Warto tu wspomnieć o pewnej ciekawostce dotyczącej sposobu jedzenia zupy. Można było, zachowując obyczaj francuski, jeść zupę wkładając łyżkę czubkiem do ust, lub spijać ją z boku łyżki, zgodnie z obyczajem angielskim, uznawanym zresztą za bardziej elegancki.
Ostatnie wpisy
-
Przekąska z batatów z krewetkami i awokado
28 lutego 2023
-
Pasty do chleba – serowa, z suszonych pomidorów, z hummusem
13 lutego 2023
-
Przekąski na stół – pomysł
13 lutego 2023
-
Metrowiec
13 lutego 2023
-
Deser ze słonym karmelem i orzeszkami
16 stycznia 2023
-
Mini tiramisu
16 stycznia 2023
Kategorie
- Chleby i bułki
- Ciekawostki kulinarne ze świata
- Co i jak? Kiedy i po co? Czyli porady drobne
- Czytelnia ze smakiem
- Dekoracje potraw
- Dekorowanie prezentów na różne okazje
- Dekorowanie stołu na różne okazje
- Kuchnia i jej dodatki
- Kulinarne wędrówki na wakacjach
- Kulinarne wędrówki po Zagłębiu i Śląsku
- Mały pomocnik przyjęć domowych oraz zasad savoir-vivre przy stole
- Menu catering impreza
- Na sprzedaż
- Od siebie słów kilka
- Przepisy – Fingerfood – Przekąski
- Przepisy na Ciasta i Desery
- Przepisy na Obiad
- Przepisy na Śniadanie
- Wszystko
Tagi
boczek
cebula
ciasto
ciasto francuskie
czosnek
Dania główne na przyjęcie
Dekoracja z wazonikami
Dekoracje na Bożenarodzenie
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje na Wielkanoc
Dekoracje wiosenne i letnie
Dekoracje ze świeczkami
dodatki do drugiego dania
fingerfood
Halloween dekoracje
Imprezowy kęs
jajka
kapusta
KORECZKI
książka kucharska
majonez
marchew
masło
mięso mielone
mozzarella
mąka pszenna
orzechy włoskie
papryka
pasty i pasztety na kanapki
pieczarki
Polskie Pyszności
pomidory
Potrawy wegeteriańskie
przekąski
przetwory
sałatki
ser biały
ser żólty
szpinak
truskawki
Zupy na każdą pogodę
łosoś wędzony
śledzie
śledzik
śmietana