Wielowarzywna sałatka do słoiczka

Zimą, gdy jeden kolor przeważa

Ona będzie

Jakże kolorowa i słoneczna 

Składniki:

2 kg białej kapusty

1 kg marchwi

½ kg cebuli

½ kg ogórków

25 dag zielonej papryki 

25 dag żółtej papryki

6 ząbków czosnku

pęczek zielonej pietruszki

Zalewa:

1 szklanka oleju

¾ szklanki octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

 

Przygotowanie: 

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew i ogórki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.  Zieloną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, zieloną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodką paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Dodaj komentarz