Zimą, gdy jeden kolor przeważa
Ona będzie
Jakże kolorowa i słoneczna
Składniki:
2 kg białej kapusty
1 kg marchwi
½ kg cebuli
½ kg ogórków
25 dag zielonej papryki
25 dag żółtej papryki
6 ząbków czosnku
pęczek zielonej pietruszki
Zalewa:
1 szklanka oleju
¾ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew i ogórki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zieloną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, zieloną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodką paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.