Składniki:
- ciasto francuskie
- 5 cytryn
- 2 jajka
- 300 g cukru
- 150 g płatków migdałów
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy koło o obwodzie większym od formy do ciasta. Ciasto pieczemy według przepisu na opakowaniu, ale tylko do momentu zarumienienia się. Do dużej miski wyciskamy sok z trzech cytryn, dodajemy jajka, 100 g cukru, migdały i śmietanę. Ucieramy i wlewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 180 stopniach przez 20 minut. Pozostałe 2 cytryny kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wsypujemy resztę cukru i wodę, podgrzewamy dopóki się nie rozpuści. Gotujemy przez 5 minut a następnie dorzucamy plasterki cytryny i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika, układamy na wierzchu plasterki cytryn.