Tarta z cytrynami i migdałami


Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 5 cytryn
  • 2 jajka
  • 300 g cukru
  • 150 g płatków migdałów
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy koło o obwodzie większym od formy do ciasta. Ciasto pieczemy według przepisu na opakowaniu, ale tylko do momentu zarumienienia się. Do dużej miski wyciskamy sok z trzech cytryn, dodajemy jajka, 100 g cukru, migdały i śmietanę. Ucieramy i wlewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 180 stopniach przez 20 minut. Pozostałe 2 cytryny kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wsypujemy resztę cukru i wodę, podgrzewamy dopóki się nie rozpuści. Gotujemy przez 5 minut a następnie dorzucamy plasterki cytryny i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika, układamy na wierzchu plasterki cytryn.

Dodaj komentarz