Sos boczkowo – porowy

Odtworzony z pamięci smaku.

Czy idealnie?

Nawet jeśli inny, to wciąż mój.

Składniki:

  • 200 g surowego boczku
  • 1 por, biała część
  • Mały kubeczek śmietany
  • 1 – 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, estragon

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki na patelni. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy mleko, masa powinna gęstnieć, dodajemy śmietanę i mieszamy by sos nie przywarł do garnka. Dodajemy pokrojonego drobno pora i mieszając, gotujemy jakieś 3 minuty. Następnie dodajemy skwarki z boczku do sosu oraz dwie łyżki wytopionego oleju. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Idealny sos zarówno do mięs jak i makaronów.

 




Dodaj komentarz