Odtworzony z pamięci smaku.
Czy idealnie?
Nawet jeśli inny, to wciąż mój.
Składniki:
- 200 g surowego boczku
- 1 por, biała część
- Mały kubeczek śmietany
- 1 – 1 ½ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki
- 2-3 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz, estragon
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki na patelni. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy mleko, masa powinna gęstnieć, dodajemy śmietanę i mieszamy by sos nie przywarł do garnka. Dodajemy pokrojonego drobno pora i mieszając, gotujemy jakieś 3 minuty. Następnie dodajemy skwarki z boczku do sosu oraz dwie łyżki wytopionego oleju. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Idealny sos zarówno do mięs jak i makaronów.