Śledzie w musztardzie z zieloną pietruszką

Nie wstanę!

Nie chcę słyszeć budzika!

No chyba, że na śledzika podniosę jednak powieki….

Składniki:

  • 4 płaty śledzi
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka angielskie

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie, najlepiej przez 2 h, jeśli będą jeszcze zbyt słone należy je wymoczyć jeszcze przez 1 godzinę. Cebulę kroimy w prążki, natkę szatkujemy. Musztardę mieszamy z oliwą. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy ziela i ziarenka oraz szczyptę pieprzu, następnie odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny aż składniki przesiąkną wzajemnie.

Dodaj komentarz