Sernik migdałowo – mandarynkowy

Składniki:
  • 3 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 5 dkg mielonych migdałów
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • puszka mandarynek
  • żelatyna instant
  • 30 dkg tłustego twarogu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1-2 paczki podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Żółtka należy utrzeć z cukrem. Migdały mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy utarte żółtka. Następnie ubijamy pianę z białek. Ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Puszkę mandrynek należy odsączyć z zalewy, żelatynę (1 łyżkę) rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej zalewy. Następnie miksujemy twaróg z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy i łączymy z masą serową, po czym dodajemy połowę mandarynek. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 krążki. Jeden układamy w tortownicy i nakładamy 1/3 masy serowej oraz 10 biszkoptów skropionych zalewą z mandarynek. Przykrywamy to 1/3 masy serowej i kolejnymi biszkoptami. Wierzch i boki smarujemy resztą masy, boki obkładamy biszkoptami a na wierzch układamy resztę mandarynek oraz posypujemy płatkami migdałów. Sernik schładzamy 2 godziny.
 
 

Dodaj komentarz