Savoir-vivre na Święta

Zapraszamy gości na Święta i co dalej? Czasem nie wiemy jak się przygotować, na co pozwolić gościom a czego nie należy robić przy stole. Oto kilka podpowiedzi:

Jaka powinna być kolejność podawania potraw?

Tradycja podawania potraw Wigilijnych zależy od regionu, główna zasada jest jednak ta sama – najpierw przystawki, potem zupa, następnie danie ciepłe i na końcu deser.


Czy możemy podać alkohol?
Wino jak najbardziej. Po kolacji można zaproponować („na dobre trawienie”) po kieliszku koniaku lub nalewki. Ze względu na łamanie się opłatkiem raczej nie proponujemy alkoholowego aperitifu przed kolacją.


Jaka jest kolejność łamania się opłatkiem?

Zgodnie z tradycją pierwszą osobą, która wita uroczyście wszystkich gości i składa powszechne życzenia jest gospodarz. Zwykle był nim senior rodu. Gdy gospodarze przełamią się opłatkiem, każde kieruje się ku swoim krewnym (rodzicom, a następnie dziadkom lub odwrotnie, jeśli rodziny są przywiązane do szczególnego okazywania szacunku seniorom), następnie starszym krewnym współmałżonka, na końcu w stronę rodzeństwa oraz dzieci (jako najmłodszych z gości). Nietaktowne, a przy okazji niewychowawcze, było by wyróżnienie jedynego dziecka przełamaniem się z nim opłatkiem przed wszystkimi starszymi.

Czy pozwolić gościom palić papierosy?

Zasadnicza sprawa – podczas posiłku palić nie wypada. Dopiero po. Temu celowi służyła dawniej palarnia (osobny pokój, w którym gromadzili się panowie i wyemancypowane panie), którą w tym przypadku może zastąpić kuchnia (nie jest to szczęśliwe rozwiązanie, ale lepsze niż balkon w grudniową noc czy, co jest już zupełnie niedopuszczalne, wspólna z innymi mieszkańcami klatka schodowej). Należy jednak mieć nadzieję, że goście uszanuję gdy gospodarze nie palą i sami zrezygnują z takich praktyk w naszym domu.

Źródło: www.forum.gazeta.pl

Dodaj komentarz