Sate z sosem archaidowym

Ostatnio zakupiłam fajną książkę ” Przekąski i przystawki „, w której podane są również dania główne. Nie mogłam się wcześniej przekonać do sosu z użyciem orzeszków aż do dziś. Miłośnikom orzeszków ziemnych polecam. Dla mnie smaczne ale tylko w małych ilościach.

Składniki:

2-3 filety z piersi kurczaka

1-2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g niewolonych orzeszków ziemnych

100 ml białego wina

50 ml sosu sojowego

250 ml bulionu warzywnego

100 ml słodkiej śmietany

½ szklanki mąki ziemniaczanej (sami zobaczycie ile wystarczy na ścięcie się sosu)

Ziarna sezamu

Przyprawy: sól, pieprz oraz imbir

Patyczki na szaszłyki

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy je na oleju lub w piekarniku. Rozgrzewamy masło w garnku i dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz orzeszki, dodajemy imbir, całość dusimy przez 2 minuty. Dolewamy wino, sos sojowy oraz bulion warzywny. Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut a następnie miksujemy mikserem. Sos należy zagotować ponownie, dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę by go zagęścić. Wyłożony na talerzu posypujemy sezamem.



Dodaj komentarz