Składniki:
2-3 filety z piersi kurczaka
1-2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g niewolonych orzeszków ziemnych
100 ml białego wina
50 ml sosu sojowego
250 ml bulionu warzywnego
100 ml słodkiej śmietany
½ szklanki mąki ziemniaczanej (sami zobaczycie ile wystarczy na ścięcie się sosu)
Ziarna sezamu
Przyprawy: sól, pieprz oraz imbir
Patyczki na szaszłyki
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy je na oleju lub w piekarniku. Rozgrzewamy masło w garnku i dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz orzeszki, dodajemy imbir, całość dusimy przez 2 minuty. Dolewamy wino, sos sojowy oraz bulion warzywny. Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut a następnie miksujemy mikserem. Sos należy zagotować ponownie, dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę by go zagęścić. Wyłożony na talerzu posypujemy sezamem.