Sardynki smażone w głębokim oleju

Zadziorne małe bestie.

Wykąpane w oleju.

Trafiły na mój talerz.

 

Składniki:

  • kilka sardynek
  • mąka
  • jajko
  • przyprawa do ryb, sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Sardynki myjemy i osuszamy ręcznikiem. Na talerz wysypujemy mąkę, tak ok 1 szklanki, na drugim roztrzepujemy widelcem jajko. Do jajka dodajemy przyprawy (ilość wg uznania). Gy mamy frytkownicę, nagrzewamy ją, jeżeli nie, wlewamy szklankę oleju na wysoką patelkę i stawiamy na gazie. Ryby obtaczamy w jajku a następnie w mące. Smażymy w głębokim oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Smacznego. Ryba ma dość sporo ości, także polecam ją osobom, którym ten detal nie przeszkadza w smakowaniu.

Dodaj komentarz