Sałatka Big Mac

I do tego chrupiące frytki

Wersja obiadowa

Lub na kolację też smakoszy znalazła

Składniki:

  • 10 ogórków konserwowych
  • 5 cebul
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 400 ml majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 kg mięsa mielonego wołowego (ja miałam wieprzowe)
  • 1 sałata lodowa
  • opakowanie serka w plasterkach
  • 6 bułek do hamburgerów
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

 Mięso smażymy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy. W tym czasie szatkujemy sałatę lodową oraz przygotowujemy sos do naszej sałatki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, sześć ogórków również kroimy w kostkę, dodajemy majonez, ketchup, musztardę oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na sam spód układamy pokrojone w większą kostkę spody bułek od hamburgerów – tylko by przykryć spód, resztę spodów zostawiamy na kolejną warstwę. Następnie układamy sałatę, przykrywamy sosem. Następnie dajemy mięsko – też część, które przykrywamy plasterkami sera. Następna warstwa to reszta bułki, sałata i sos. Na to układamy pokrojoną w plasterki resztę ogórków, przykrywamy mięsem, na sam wierzch układamy góry bułek od hamburgerów, te z sezamem. I gotowe!:)

Dodaj komentarz