Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg filetów kilka ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola)
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • mały seler
  • 4 cebule
  • większy słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 
  • mąka
  • jajko

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myje i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, następnie dusimy starte warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Rybę należy rozmrozić gdy kupimy mrożone filety, następnie kroimy ją na mniejsze kawałki, obtaczamy w jajku i  w mące a następnie obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy a następnie układamy je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Dekorujemy gałązkami natki lub groszkiem zielonym. Potrawę podajemy na ciepło lub na zimno.



Dodaj komentarz