Rożki nadziewane mięsem mielonym

Zjedz mnie!

Tak kusiły.

Nie umiałam odmówić…

Składniki

rożki waflowe

50 dkg mielonego mięsa (wybór Wasz)

1 marchewka

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, vegeta, dowolne przyprawy

do panierowania:

2 jajka, 1 łyżka mąki

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę , należy zeszklić na maśle, dodajemy do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażymy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę z marchewką, bułkę tartą, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Masą mięsną nadziewamy rożki waflowe. Panierujemy najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w  bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Rożki się smażą bardzo szybko dlatego uważajcie by ich nie przypalić. Ja najpierw smażyłam z każdej strony a następnie okrągły wierzchołek rożka. Podałam z czerwonym barszczykiem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je podawać do sałatek, do ziemniaków jak i podawać z sosami.

zdjęcie pomocnicze:

Smacznego!

Oryginalny przepis tu.

Dodaj komentarz