Zjedz mnie!
Tak kusiły.
Nie umiałam odmówić…
Składniki
rożki waflowe
50 dkg mielonego mięsa (wybór Wasz)
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, vegeta, dowolne przyprawy
do panierowania:
2 jajka, 1 łyżka mąki
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę , należy zeszklić na maśle, dodajemy do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażymy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę z marchewką, bułkę tartą, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Masą mięsną nadziewamy rożki waflowe. Panierujemy najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Rożki się smażą bardzo szybko dlatego uważajcie by ich nie przypalić. Ja najpierw smażyłam z każdej strony a następnie okrągły wierzchołek rożka. Podałam z czerwonym barszczykiem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je podawać do sałatek, do ziemniaków jak i podawać z sosami.
zdjęcie pomocnicze:
Smacznego!
Oryginalny przepis tu.