Rodzaje przyjęć

Przyjęcia na stojąco: lampka wina, cocktail party, recepcja, przyjęcie bufetowe, garden party.
Przyjęcia na siedząco: bankiet, obiad, śniadanie (lunch).

Przyjęcia na stojąco:
Lampka wina – skromne przyjęcie okolicznościowe (np. otwarcie wystawy, konferencja prasowa),
– może odbywać się o każdej porze dnia,
– trwa ok. 30 minut,
– napoje gorące + wino, aperitify, soki,
– zakąski tylko zimne np. orzeszki, paluszki, migdały.

Cocktail party,
– przyjęcie w godzinach popołudniowych,
– trwa około 2 godziny i kończy się przed 20.00 (w zaproszeniu podaje się godz. rozpoczęcia i zakończenia),
– goście obsługują się sami, kelnerzy obsługują bar i zbierają naczynia,
– podaje się głównie przekąski zimne i napoje.

Przyjęcie bufetowe lub recepcja – te same zasady co przy cocktail party, z tą różnicą, że podaje się także kilka ciepłych dań do wyboru.

Garden party – odmiana cocktail party na świeżym powietrzu.

ZASADY:
– jedzenie musi być w drobnych kawałkach, tak aby nie trzeba było używać noża,
– kanapki, koreczki i kawałki mięsa muszą być na tyle małe, aby można je było wsadzić w całości do ust,
– dopuszczalne są tylko ryby wyfiletowane, tak aby nie trzeba było wybierać z nich ości,
– na 15-30 gości przypada jeden kelner.

Przyjęcia na siedząco:

Obiad – uroczysta forma przyjęcia na siedząco.
– rozpoczyna się zwykle około godziny 20 00,
– trwa około 2,5 – 3 godziny,
– czekając na przybycie gości podaje się aperitif (ok.20 minut),
– jeśli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób, przed każdym z gości powinien się znaleźć kartonik z nazwiskiem,
– na obiedzie z dużą ilością gości, zwłaszcza przy kilku stołach, przed wejściem do sali powinien się znaleźć plan sali i stołów.

Śniadanie –  z ang. lunch, ma formę podobną do obiadu.
– zaczyna się około godziny 13 00,
– trwa 2-2,5 godziny,
– menu skromniejsze, na ogół nie podaje się zupy.

Bankiet – zasady podobne jak na obiedzie, lecz organizowany dla dużej grupy osób, nawet kilkuset.
– do zaproszenia dołącza się zwykle plan sali z zaznaczeniem miejsca, które ma zająć zaproszony.

ZASADY:
– obowiązkiem gospodarza i gościa honorowego jest wygłoszenie toastu,
– należy zachować wszelkie zasady obowiązujące przy nakrywaniu stołu,
– na 6-8 gości przypada jeden kelner.

Źródło: www.obcasy.pl

Dodaj komentarz