Przepis ten poznałam przebywając w Irlandii. Mimo, iż kuchnia irlandzka jest kuchnią tłustą i kaloryczną, to jednak ma wiele do zaoferowania, a jej smaki nadal goszczą na moim stole. Tym razem propozycja dla Was to quiche z brokułami, szynką, cebulą i pomidorami. Kto lubi zabiera się od razu do przygotowania. Na pewno będziecie zadowoleni, oczywiście składniki można modyfikować, ja akurat miałam ochotę na takie skład.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
Farsz:
- 2 papryki
- 50 g szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ugotowane różyczki brokuła
- 4 jaja
- 250 ml gęstej śmietany
- pomidory
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto ze składników i formujemy kulkę, następnie należy ciasto wstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem należy wyłożyć formę (można cienko rozwałkować). Tak przygotowaną foremkę z ciastem zapiekamy 10 minut w temp 200 stopni. Wszystkie składniki na farsz kroimy w drobniutką kostkę. Pokrojone składniki łączymy z rozkłóconymi jajami, śmietaną i przyprawami. Całość wylewamy na zapieczone ciasto, na wierzch układamy talarki pomidorów i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu farsz powinien być ścięty.