Pulpety w sosie własnym z makaronem

Na dziś

Smacznego

Czekam na słonko a Wy?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • bułka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • ewentualnie kostka rosołowa
  • woda
  • mąka
  • makaron

 

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę namoczoną wcześniej w mleku. Pokrojoną cieniutko cebulę i ząbek czosnku, oregano, majeranek, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy mięso. Wyrobione mięso formujemy na kulki ok. 4 cm. Obtaczamy je w mące po czym pieczemy na patelni, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli nie potrzebujesz dużo sosu, możesz polać tylko małą ilością wody i będą w sosie własnym, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu dla więcej osób, zalej pulpety wywarem z kostki rosołowej i podbij mąką. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 


Dodaj komentarz