Na dziś
Smacznego
Czekam na słonko a Wy?
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- bułka
- mleko
- sól
- pieprz
- oregano
- majeranek
- ewentualnie kostka rosołowa
- woda
- mąka
- makaron
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę namoczoną wcześniej w mleku. Pokrojoną cieniutko cebulę i ząbek czosnku, oregano, majeranek, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy mięso. Wyrobione mięso formujemy na kulki ok. 4 cm. Obtaczamy je w mące po czym pieczemy na patelni, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli nie potrzebujesz dużo sosu, możesz polać tylko małą ilością wody i będą w sosie własnym, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu dla więcej osób, zalej pulpety wywarem z kostki rosołowej i podbij mąką. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.