Przyjęcie w domu

Każde przyjęcie wymaga przygotowania nie zależnie od tego czy jest to małe rodzinne spotkanie czy też impreza na większą ilość osób. I tak aby uniknąć stresu bądź popełnienia gaf należy przemyśleć pewne kwestie, które są dość istotne zanim przyjdą zaproszeni goście. Bowiem każdy z nas pragnie wykazać się umiejętnościami kulinarnymi, dobrym gustem czy też znajomością zasad obowiązujących przy stole.
Po pierwsze: Lista gości i zakupy
Zastanów się ile osób chcesz zaprosić i przygotuj listę gości. Pamiętaj by powiadomić ich
o przyjęciu z odpowiednim wyprzedzeniem. Następnie zaplanuj menu. Pamiętaj jednak, że menu powinno być różnorodne, tak aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie. Duży wpływ na jego ustalenie ma pora roku i pogoda. Latem, w czasie upałów, podaje się dania lekkie, a zimą ciężkie i bardziej sycące. Przygotuj również listę potrzebnych produktów, by mieć pewność, że niczego nie zapomniałaś oraz by uniknąć niepotrzebnych wydatków w sklepie.

Po drugie: Przygotowanie potraw
Jeżeli potrawy zostały już wybrane, należy zabrać się do ich przygotowania dużo wcześniej, aby być gotowym zanim przyjdą goście. Można też poprosić domowników o pomoc.

Po trzecie: Aranżacja stołu
Zacznij od sprawdzenia, ile osób zasiądzie do stołu i czy wystarczy Ci zastawy, sztućców, szkła itp. Trzeba też zadbać by krzesła i stół były odpowiedniej wielkości, gdyż goście muszą siedzieć wygodnie. O wytworności i elegancji przyjęcia decyduje przede wszystkim odpowiednio dobrana zastawa oraz pięknie udekorowany stół. Wszystkie elementy dekoracyjne powinny do siebie pasować pod względem kolorystyki, faktury i stylu.  Do porcelanowej zastawy starannie dobierz obrus, który dyskretnie podkreśli jej urok. Wybierz materiał w zdecydowanym odcieniu, który będzie pięknie kontrastował z bielą porcelany. Dobierz proste w formie szkło i klasyczne sztućce. Nie zapomnij o kwiatach – świeże, choć mniej trwałe, będą bardziej cieszyć oczy Twoich gości niż sztuczne.

Po czwarte: Podanie posiłku
Potrawy należy podawać w następującej kolejności – jako pierwszą przystawki, potem zupę, dania mięsne, rybne, sery. Po zjedzeniu dania głównego zaproponuj gościom herbatę bądź kawę wraz z deserem. Jeżeli jest to impreza mniej wytworna, potrawy można poukładać na stole bez potrzeby odchodzenia od gości w trakcie trwania przyjęcia.

Dodaj komentarz