Podstawowe ułożenie sztućców na stole

Zazwyczaj spotykamy się z trzema podstawowymi sztućcami – łyżką, widelcem i nożem. Należy do tego dodać również łyżeczkę oraz widelczyk deserowy.
Łyżka i nóż leżą po prawej stronie talerza, chwytamy je prawą ręką w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. Po lewej stronie znajdziemy, a jakże, widelec 🙂 . Widelce oraz łyżki zawsze kładziemy grzbietem do dołu, a nóż ostrzem skierowanym w stronę talerza. Naprzeciw siedzącego kładziemy widelczyk trzonkiem skierowany w lewą stronę, oraz za nim łyżeczkę deserową trzonkiem w prawo. Widelec trzymamy lewą ręką, nóż prawą. Jeżeli jemy tylko widelcem, chwytamy go prawą ręką. Noża nigdy nie wkładamy do ust, ani nie używamy go do krojenia pieczywa (wyjątkiem jest tutaj śniadanie). Nie należy również dmuchać na łyżkę z gorącą zupą, lecz raczej poczekać z jej konsumpcją, albo przemóc się i cierpieć ogień w ustach. Kieliszek stawiamy po prawej stronie, nad łyżką i nożem.
Źródło: www.kuchnia.pl

Dodaj komentarz