Ze specjalną dedykacją dla Basi.
Smutno mi bez Ciebie….
Składniki:
Na placki:
- 3-4 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki wody mineralnej gazowanej
- olej
Na sos:
- 1 kubeczek małego jogurtu naturalnego
- 1 mniejszy ogórek
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy, ja użyłam rozdrabniacza do warzyw, zmieliłam drobniej zarówno cukinię jak i ziemniaki, ale można zetrzeć na grubych oczkach warzywa. Z cebulą i czosnkiem czynimy tak samo. Doprawiamy. Dodajemy mąkę, wielkość ziemniaków i szklanek są różne dlatego ilość mąki musimy dostosować do proporcji, które posiadamy w domu, ciasto musi być gęstości trochę gęściejszej niż to na naleśniki. Dodajemy jajko i wodę. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. W miarę smażenia kolejnych placków dodajemy olej.
Jogurt mieszamy ze startym na tarce ogórkiem, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze placki.