Pierogi z kapustą kiszoną, mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

  • pieczarki – 100 gramów
  • kapusta kiszona – 500 gramów
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • średniej wielkości cebula – 1 sztuka
  • olej – 1 łyżka
  • ciepła woda – 100 mililitrów
  • mięso mielone- 200 g
  • pieprz mielony
  • sól
  • mąka – ok. 1 kilogram
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • woda gotowana

Przygotowanie:

Na farsz: pieczarki, cebulę i mięso podsmażamy na oleju. Kapustę chwilę gotujemy z liśćmi  i zielem, ja zazwyczaj gotuję ok. 10 minut. Wszystko studzimy, mieszamy razem i doprawiamy.

Na ciasto: należy przesiać  mąkę do miski, następnie dodajemy wodę (należy pamiętać by była ciepła ale nie gorąca!), zaczynam od jednej szklanki i patrzę jak zachowuje się wyrabiane ciasto, dodaję  też olej. Ciasto ma być zbite nie kleiste. Jeżeli jest kleiste dodaj więcej mąki, jeśli zbyt ubite – wody. Ciasto ma być gładkie. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Ja zazwyczaj ciasto roluję, biorę kawałki ciasta i tworzę rulon jak na kopytka, kawałki odcinam a potem te kawałki wałkuję. Takie kawałki nadziewam farszem i sklejam krawędzie. Przygotowane pierogi gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut ok. 5 i serwujemy gorące,  najlepiej z podsmażoną cebulą.



Dodaj komentarz