Pfitzauf – Maślane babeczki



Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mleko gotujemy z masłem, solą i cukrem. Gotując, dodajemy mąkę. Mieszamy, aż ciasto będzie odchodziło od łyżki. Lekko studzimy. Wbijamy jajka po jednym do naszej masy i dokładnie mieszamy. Nie ma tego w przepisie ale od siebie dodam, że ciasto jest z grudkami. Należy napełnić foremki, przestrzegam jednak by wlewać bezpośrednio do blachy na muffinki bo ciasto przywiera a nie jest podane by blachę czymś nasmarować, dlatego lepiej wlać ciasto do małych foremek na muffinki. Temperatura pieczenia również nie została podana, dlatego zgadywałam. Trochę się spiekły bo zaczęłam od temperatury 180 stopni ale w smaku są pyszne. Wkładamy do piekarnika na 40-50 minut i pieczemy w temperaturze od 130 do 150 stopni.

Dodaj komentarz