Pasztet z selera i pieczarek

Kiedy poraz pierwszy spróbowałam ten pasztet myślałam, że jest mięśny… Poważnie!:) Potem mama zdradziła mi jego skład. 

Uwielbiam ten pasztet, spróbujcie go i Wy:) 

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 cebule
  • 1 p. margaryny
  • 1 – 1 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 200 g pieczarek
  • 1,5 szklanki tartej bułki
  • 6 jajek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki dusimy chwilę na maśle. Następnie w malakserze mielimy je lub drobno siekamy. Seler i cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce (duże otwory), dodajemy wodę, margarynę. Gotujemy jedną godzinę. Studzimy i dodajemy bułkę tartą, pieczarki oraz jajka. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 1,5 godz. w temp.180-190 stopni. Pasztet jest najlepszy po schłodzeniu.



Dodaj komentarz