Kiedy poraz pierwszy spróbowałam ten pasztet myślałam, że jest mięśny… Poważnie!:) Potem mama zdradziła mi jego skład.
Uwielbiam ten pasztet, spróbujcie go i Wy:)
Składniki:
- 1 kg selera
- 2 cebule
- 1 p. margaryny
- 1 – 1 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 200 g pieczarek
- 1,5 szklanki tartej bułki
- 6 jajek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki dusimy chwilę na maśle. Następnie w malakserze mielimy je lub drobno siekamy. Seler i cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce (duże otwory), dodajemy wodę, margarynę. Gotujemy jedną godzinę. Studzimy i dodajemy bułkę tartą, pieczarki oraz jajka. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 1,5 godz. w temp.180-190 stopni. Pasztet jest najlepszy po schłodzeniu.