Pasztet z jajek i pieczarek

Szybki pasztet idealny na Wielkanoc. Znalazłam go u Olgi Smile. Wobec tego prezentuję go i Wam:) Życzę smacznego:)

Składniki: 

• 10 jajek ugotowanych na twardo
• 3 jajka surowe
• 200 g pieczarek
• 2 cebule
• 1 szklanka startego żółtego sera
• 1 szklanka bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej
• 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu sojowego
• 4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
• sol i pieprz do smaku 

 

Przygotowanie:

Gotujemy na twardo 10 jajek, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy je na grubej tarce i przekładamy do miski. Pieczarki oraz cebulę czyścimy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. W dużej misce łączymy starte i surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę z posiekaną pietruszką, startym żółtym serem, śmietaną, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Masę mieszamy i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pasztet pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po schłodzeniu w lodowce podaję pokrojoną w grube plastry. 

 

 

Dodaj komentarz