Pasztet mięsny

Przyznam szczerze, że się zagapiłam i zamiast zmielić mięso najdrobniej jak się da, zmieliłam grubiej. Efekt taki, że pasztet bardziej przypomina pieczeń rzymską niż samego bohatera w tytule, ale wierzcie mi smakuje wybornie:)

Składniki:

 

0,5 kg mięsa wieprzowego

 

0,5 kg mięsa wołowego

 

0,25 kg boczku surowego bez kości

 

10 dag wątróbki

 

1 marchewka

 

1 pietruszka

 

1 łyżka soli

 

1 łyżeczka pieprzu

 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

3 jajka

 

10 szt ziele ang

 

2 szt bułki kajzerki czerstwe

 

2 szt liść laurowy

 

 

Przygotowanie:

 

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę. Dodać obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą i gotować do miękkości. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułki), ostudzić. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (razem z bułką). Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową) i jajka, następnie wyrobić. Masę przełożyć do formy keksówki. Piec ok 1,5 godziny w 180st.



Dodaj komentarz