Pasztet mięsny 3

Pasztet!

Ale jaki?

Delikatny, pyszny, świąteczny

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 500 kg łopatki
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • można dodać ulubione zioła
  • marchew
  • pietruszka korzeń
  • 2 gałązki selera naciowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysmarowania formy
  • oliwa lub olej

 

Przygotowanie:

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i podsmażamy 3-4 minuty. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oraz łopatkę gotujemy z warzywami do miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia. Mięsa i warzywa przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach dwa razy, o małych, przepuszczamy raz. Do masy dodajemy jajka, przyprawy i bułkę tartą. Masę przekładamy do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez godzinę w temp. 200 stopni.

Dodaj komentarz