Pasztet!
Ale jaki?
Delikatny, pyszny, świąteczny
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 duże cebule
- 350 g wątróbki drobiowej
- 500 kg łopatki
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- można dodać ulubione zioła
- marchew
- pietruszka korzeń
- 2 gałązki selera naciowego
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do wysmarowania formy
- oliwa lub olej
Przygotowanie:
Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i podsmażamy 3-4 minuty. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oraz łopatkę gotujemy z warzywami do miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia. Mięsa i warzywa przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach dwa razy, o małych, przepuszczamy raz. Do masy dodajemy jajka, przyprawy i bułkę tartą. Masę przekładamy do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez godzinę w temp. 200 stopni.