Paolo Cozza – Włoskie kuchnia na polskim stole

  

Książkę Paolo Cozza dostałam dość dawno temu, na jedną z moich uroczystości sprezentowała mi ją moja mama. Prawda jest taka, że upłynęło trochę czasu zanim tak naprawdę się w nią „wczytałam”. Nie wiem czy to brak fascynacji w tamtym okresie kuchnia włoską czy pobyt za granicą, sprawił, że dopiero jakiś czas temu odkryłam przepisy Paolo, tak naprawdę na nowo. I jestem pełna zachwytu, bo jego przepisy są łatwe w przyrządzeniu, nie wymagają skomplikowanych produktów, jest jasno opisane jak należy daną potrawę przygotować. Książka Cozza podzielona jest na kilka kategorii.

Myślę, że każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie.

Mnie bardzo przypadły do gustu przystawki,

 

W jego książe znajdziemy również różne zdjęcia Autora, opisy z jego życia i trochę tradycji.

Tak naprawdę nie próbowała zup Paolo, za wyjątkiem jednej przypominającą leczo z cukinie. Chyba jeszcze nie do końca jestem gotowa na te smaki;P 

 

Niestety ryż też nie jest moim ulubionym składnikiem w potrawach ale jeśli ktoś go lubi, napewno w tej książce znajdzie coś dla siebie:)

Nie ukrywam, że najwięcej przepisów, które wypróbowałam to różnego rodzaju pasty. Przepisy są poprostu świetne i trafione w mój smak!

Oczywiście nie zabrakło przepisów z mięsa i ryb. Niektóre udoskonaliłam o przyprawy, wiadomo co podniebienie to inny smak:)

 

Na koniec coś dla smakoszy słodyczy. Oczywiście w książce znajdziemy tradycyjny włoski deser tiramisu, który również gości na moim blogu;) 

 

 Ja osobiście bardzo polubiłam tę książkę i chętnie do niej zaglądam. Nie mam w swojej kolekcji innej włoskiej książki kucharskiej, dlatego nie mam większego porównania, ale jak dla mnie książka ta jest wystarczająca.

A co Wy o niej sądzicie?

Niestety na blogu nie mam wielu zdjęć, choć potraw zrobiłam bardzo dużo z tej książki, kilka jednak możecie odnaleźć. 

Przepisy Paolo Cozza na blogu:

1. Tiramisu 

2. Makaron z pesto i pestkami dyni (w wersji orginalnej z orzeszkami pinii)

3. Makaron z brokułami (w lekko zmodyfikowanej wersji)

4. Grillowana cukinia (w lżejszej wersji)

5. Pasztet z tuńczyka

6.  Pstrąg z farszem

7. Omlet ziemniaczany ze szpinakiem

Dodaj komentarz