– jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza,
– bułki na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku,
– talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie,
– sosem polewamy tylko mięso lub rybę, nigdy jarzyny i dodatki,
– ryby jemy widelcem lub widelcem i nożem – nigdy dwoma widelcami,
– awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką,
– kompoty i desery powinny być przygotowane z owoców wypestkowanych, jeśli jednak znajdziemy pestkę wypluwamy ją na łyżeczkę, nie na dłoń,
– ziemniaki w całości jemy tylko widelcem, nigdy nie pomagamy sobie nożem (wyjątek – ziemniaki w łupkach),
– kawior rozsmarowujemy na kawałku pieczywa, nigdy nie wkładamy go sztućcami wprost do ust,
– sery serwujemy na drewnianej tacy np. z owocami,
– jeśli podajemy owoce w całości, musimy przewidzieć osobny talerzyk i specjalne, mniejsze sztućce do ich jedzenia,
– truskawki, poziomki, maliny serwujemy w pucharkach lub miseczkach.
– bułki na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku,
– talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie,
– sosem polewamy tylko mięso lub rybę, nigdy jarzyny i dodatki,
– ryby jemy widelcem lub widelcem i nożem – nigdy dwoma widelcami,
– awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką,
– kompoty i desery powinny być przygotowane z owoców wypestkowanych, jeśli jednak znajdziemy pestkę wypluwamy ją na łyżeczkę, nie na dłoń,
– ziemniaki w całości jemy tylko widelcem, nigdy nie pomagamy sobie nożem (wyjątek – ziemniaki w łupkach),
– kawior rozsmarowujemy na kawałku pieczywa, nigdy nie wkładamy go sztućcami wprost do ust,
– sery serwujemy na drewnianej tacy np. z owocami,
– jeśli podajemy owoce w całości, musimy przewidzieć osobny talerzyk i specjalne, mniejsze sztućce do ich jedzenia,
– truskawki, poziomki, maliny serwujemy w pucharkach lub miseczkach.
Źródło: www.obcasy.pl