Tym razem degustuję z koszyka AleDobre – musztardę Dijon oraz sos Worcetershire.
Nie zastanawiałam się długo jeśli chodzi o musztardę. Dla mnie najlepszy smak każda musztarda ma na kanapce, z niewielką ilością produktów. A jak mam do tego kiełbasę myśliwską…. Połączenie idealne:) Tym razem AleDobre uraczyło mnie maksymalnie ostrymi produktami, i też właśnie taka jest musztarda Dijon. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Kremowa, łatwa do rozsmarowania i do tego ta pikanteria w smaku.
Bardzo przypadł mi do gustu słoiczek, w którym jest musztarda. Od razu pomyślałam, że będę mogła go wykorzystać później np. na przyprawy.
Skład to:
- woda
- ziarna gorczycy 33%
- ocet winny
- sól
- kwas cytrynowy
- dwusiarczan potasu
Musztarda nadaje się idealnie do sałatek, jajek oraz wędlin. Wyborny dodatek do dań na zimno oraz pieczeni.
Z sosem Worcetershire miałam trochę problem. Bo tak naprawdę tylko raz w życiu używałam tego produktu, do tego zakupionego w Irlandii i o nieco innym smaku. Byłam bardzo mile zaskoczona kiedy spróbowałam prezent od P. Mikołaja. Pomyślałam „To jest naprawdę dobre” i to naprawdę było autentyczne zdziwienie. Może dlatego ten sos zostawiłam sobie na koniec, z ociąganiem myśląc o jego konsumpcji. A tu masz! Od razu wpadł mi pomysł, że będzie się on idealnie nadawał do sałatki. Letniej, soczystej i lekkiej. Jak pomyślałam tak zrobiłam, efekt poniżej:
Składniki:
- Sałata
- 2 pomidory
- 2 ogórki mało solne
- ½ cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu W.
- 1 łyżeczka miodu
- Przyprawy: szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy w półmisku. Kroimy pomidory, na to kładziemy pokrojone ogórki a na koniec cebulę. Oliwę mieszamy z sosem i miodem. Doprawiamy a następnie polewamy naszą sałatkę.
Skład sosu:
- ocet słodowy
- ocet spirytusowy
- melasa
- cukier
- sól
- sardela
- ekstrakt z tamaryndy
- szalotka
- czosnek
- przyprawy
- aromaty
Sos nadaję się znakomicie do steków, spagetti i sałatek. Idealny do sosów i marynat. Drinki z sokiem pomidorowym też nie mogą się bez niego obejść.