Botwinka

Składniki:

  • 1 litr wody
  • pęczek botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 większy ziemniak
  • koperek
  • 1 pietruszka
  • trochę soku z cytryny lub łyżka octu
  • śmietana ( ja miałam mleko do zabielenia )
  • łyżka jarzynki
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaka kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone liście botwinki, posiekany koperek, łyżeczkę cukru i soli oraz sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę uważając aby się nie zważyła i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.



Dodaj komentarz