Mam przyjemność przedstawić Wam wrażenia smakowe po degustacji makaronu Międzybrodzki nitka cienka. Pierwsze skojarzenie po zobaczeniu tego makaronu to myśl, że jest on bardzo podobny pod względem wyglądu do makaronu ryżowego. I chyba z uwagi na to skojarzenie powstała potrawa, którą prezentuję poniżej.
Makaron Międzybrodzki to makaron 4 jajeczny, w którego w skład wchodzi jeszcze mąka makaronowa pszenna oraz mąka semolina z pszenicy drum. Opakowanie to 250g makaronu, dodatkowo teraz dostajemy 25 g gratis. Porcja dzienna na dorosłą osobę to 70 gram a to 249 kcal. Międzybrodzki makaron sięga swojej tradycji już od 1991 roku, czyli śmiało można napisać, że swoją jakość wypracował przez lata.
Makaron gotuje się bardzo szybko, bo wrzucając go na wrzącą wodę wystarczy 5 minut by był gotowy. Dodając go do potrawy po odsączeniu, nie miałam problemu z połączeniem go z innymi składnikami, nie zbił się w jedną kulkę. Nitka cienka spisała się znakomicie z warzywami i mięsem. Paczka wystarczy na 5 duże porcje lub 6-7 mniejszych. Domownikom smakował, mnie również.
Szkoda tylko, że na opakowaniu nie ma podanego przykładowego przepisu z użyciem tego makaronu. Mnie jako osobie zaawansowanej w kucharzeniu to nie przeszkadza bardzo, ale myślę, że dla osób początkujących był by to dobry pomysł. Takie dwa w jednym. Dobry makaron i smaczny przepis np. ze zdjęciem, by osoba przygotowująca mogła sobie wyobrazić swoje danie.
Jeżeli chodzi o wizualne wrażenia opakowania, to jest ono bardzo słoneczne. Pierwsze skojarzenie – polska wieś, pole pszeniczne, pajda chleba i jajko na miękko. Do tego teraz w ofercie 10% więcej makaronu za tą samą cenę:)
Lubię szybkie obiady, czasem wracając z pracy nie mam zbyt dużo czasu ( czego mi bardzo brak ) na wymyślne obiady, chłopaki głodni ja też. Z uwagi na to, że makaron Międzybrodzki nie gotuje się długo, szybko nasze brzuchy są pełne. To duży plus! Człowiek głodny=człowiek zły 😉
Makaron przypadł mi do gustu, bo jego forma nadaje się również do sałatek jak i do rosołu.
Makaron z warzywami i mięsem
Składniki:
- mieszanka warzywna chińska
- 2-3 plastry schabu
- makaron Międzybrodzki cienka nitka
- imbir
- oliwa
- jarzynka
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, ugotowany odcedzamy. Mięso podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy warzywa. Dodajemy łyżkę jarzynki i podlewamy szklanką wody. Dusimy. Jeśli woda wyparuje, dolewamy do momentu aż wszystko będzie miękkie. Następnie dodajemy makaron, łyżeczkę imbiru i szczyptę pieprzu.
Kolejny makaron firmy Międzybrodzki, tym razem wstążka. Jak wiadomo tego typu makaron może być wykorzystany nie tylko w pastach z makaronem ale również do różnego rodzaju zapiekanek.
Ja serwuję szybki przepis przepis na obiad.
Makaron z szynką
Składniki:
- makaron wstążki Międzybrodzki
- szynka w kawałku
- pieczarki
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki, cebulę, wyciśnięty czosnek oraz szynkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na 6-7 łyżkach oliwy. Gdy warzywa i szynka są rumiane, dodajemy przyprawy a na koniec natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy z makaronem.
Makaron świderki zostawiłam sobie prawie na koniec z uwagi na to, że rodzaj tego makaronu jest jednym z najlepszych dla mnie. Często gości w moim domu, bo zajadam się nim nie tylko ja ale moi chłopcy:) Nie rozczarowałam się makaronem Międzybrodzkim i chyba poprzez preferencje ten makaron najbardziej przypadł mi do gustu.
Spaghetti bolognese
Składniki:
Makaron świderki
Sos bolognese
500 g mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
Ser tarty
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Mięso podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę oraz czosnkiem. Do gotowego mięsa dodajemy sos, mieszamy razem. Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem. Sos można doprawić solą lub pieprzem.
Napiszę szczerze, że zastanawiałam się w jakiej innej zupie niż tych, które dotychczas prezentowałam makaron nitki nabierze odpowiedniego zastosowania. Często makaron nitka kupuję do rosołu, ale nie zawsze trafię na właściwy. Często informacje o składnikach na opakowaniu mijają się z prawdą. Ale nie tym razem. Makaron spełnił swoją rolę. Nie był rozgotowany i też dobrze smakował w zupie. wiem jedno jeżeli smakowało mojemu synkowi, a on jest bardzo wybrednym dzieckiem to znak, że produkt jest warty zainteresowania:)
Zupa z piersią kurczaka i mieszanką chińską
Składniki:
2 piersi z kurczaka
Mieszanka warzyw chińskich
Makaron nitki
3 ząbki czosnku
Maggi
Pieprz
jarzynka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy i odcedzamy. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę piersi oraz mieszankę warzyw. Dodajemy jarzynkę oraz pieprz. Gotujemy 30 minut. Na koniec wrzucamy wyciśnięty czosnek oraz doprawiamy maggi do smaku. Makaron zalewamy zupą.