Łosoś z szafranowy ryżem

Składniki:

2 filety z łososia

1 łyżeczka kurkumy

Torebka ryżu

Szczypta szafranu

4 łyżki oliwy z oliwek

Puszka pomidorów

400 ml bulionu rybnego

1 cebula

75 g masła, pokrojonego na kawałki

Natka pietruszki

Sól

Pieprz

 

Przygotowanie:

Łososia posypujemy kurkumą i odstawiamy do zamarynowania na kilka minut. W garnku gotujemy ryż przez 7-8 minut aż do momentu gdy wchłonie wodę, następnie przekładamy go do miski i posypujemy szafranem. Łososia smażymy na rozgrzanej olejem patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. W rondelku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy masło oraz ryż. Podgrzewamy nasz bulion rybny i gorący pomału, nieustannie mieszając nasz ryż, wlewamy. Gotujemy na małym ogniu aż ryż stanie się miękki. Następnie do ryżu dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami, dodajemy natkę pietruszki i chwilkę jeszcze dusimy. Gotowe składniki przekładamy na talerz.



Dodaj komentarz