Składniki:
2 filety z łososia
1 łyżeczka kurkumy
Torebka ryżu
Szczypta szafranu
4 łyżki oliwy z oliwek
Puszka pomidorów
400 ml bulionu rybnego
1 cebula
75 g masła, pokrojonego na kawałki
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Łososia posypujemy kurkumą i odstawiamy do zamarynowania na kilka minut. W garnku gotujemy ryż przez 7-8 minut aż do momentu gdy wchłonie wodę, następnie przekładamy go do miski i posypujemy szafranem. Łososia smażymy na rozgrzanej olejem patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. W rondelku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy masło oraz ryż. Podgrzewamy nasz bulion rybny i gorący pomału, nieustannie mieszając nasz ryż, wlewamy. Gotujemy na małym ogniu aż ryż stanie się miękki. Następnie do ryżu dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami, dodajemy natkę pietruszki i chwilkę jeszcze dusimy. Gotowe składniki przekładamy na talerz.