Naleśniki – ciasto

Jakie lubicie?

Cienkie czy grubsze?

A może we wzorki?:)

Składniki:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy mleka, wbijamy jajko. Całość roztrzepujemy rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewamy olej.  Mieszamy wszystko, aż składniki dokładnie się połączą. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy nalewką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. 
 

Dodaj komentarz