Według zdecydowanej większości rosół musi być tłusty. Jednak coraz więcej osób preferuje zdrowe jedzenie i ani myślą, aby na ich talerzu pływały wielkie, tłuste oka. Rada
Ugotowany rosół wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie na jego powierzchni zrobi się charakterystyczna, tłusta warstwa, którą należy ściągnąć.
Posklejany makaron tworzy „kluchę”, a po wystygnięciu rozdzielenie jest niemożliwe.
Rada
Do wody, w której będzie się gotował makaron, wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Pamiętaj też, aby gotować makaron w dużej ilości osolonej wody.
Gorzka fasolka po bretońsku
Problem wielu gospodyń. Jak wiadomo do fasolki po bretońsku dodaje się majeranek, który dzięki swoim właściwościom nadaje potrawie pożądanego smaku. Jednak, co zrobić, jeżeli fasolka wychodzi gorzka?
Rada
Majeranku nigdy nie dodaje się na początku gotowania, bo wtedy fasolka rzeczywiście nabiera gorzkiego smaku. Majeranek najlepiej rozcierać w rękach i dodawać tuż pod koniec gotowania.
Twarda pieczeń wołowa
Starałaś się jak mogłaś, jednak twoja popisowa pieczeń wołowa okazała się twarda niczym podeszwa. Czy wiesz gdzie zrobiłaś błąd?
Rada
Mięsa wołowego nie solimy przed pieczeniem czy gotowaniem, ponieważ po upieczeniu jest twarde i nieapetyczne. Potrawę dosalamy dopiero pod koniec pieczenia/gotowania, dzięki czemu mięso będzie kruche i smaczne.